03 серпня, 2011

Слово про вишню

Назва "вишня" походить від грецького слова "віссівія", що означає "багряний, вишневий".
У кароокої красуні корисне все: плодоніжки, плоди, листя, кора та молоді пагони. Немає такої системи чи органу в людині, які б не лікувала вишня.

 Донедавна вважали, що вітаміну С у вишнях мало (10-20 мг на 100г ягід), інших вітамінів ще менше. Та варто внести поправку: у вишнях, які дозрівають у північних районах, аскорбінової кислоти у 2-3 рази більше, ніж у тих, що зріють на півдні.

У вишнях міститься багато рутину, або вітаміну Р, який зміцнює капіляри і відвертає гіпертонію, а такого важливого елементу, як залізо, вдвічі більше, ніж у яблуках. Поряд із залізом - водорозчинний вітамін В6 (фолієва кислота). Досить вдале сусідство: і вітамін, і залізо - найнеобхідніші елементи в процесі кровотворення.

Вишня містить багато легкозасвоюваних вуглеводів, які в основному представлені глюкозою і фруктозою. Є у вишнях органічні кислоти - молочна та лимонна. А ще - каротин, вітаміни В1, РР, багато солей міді.

Пектину у вишнях приблизно вдвічі менше, ніж у яблуках і сливах. встановлено, що м'якоть плодів містить саліцилати - найближчі "родичі" аспірину. Ось чому вишнею (сушеною) лікували простудні хвороби.

Вишня є одним з найдавніших засобів лікування психічних розладів, особливо епілепсії. Водні настої плодів діють заспокійливо і протисудомно.

Гілочки, молоді пагони є профілактичним засобом і добре лікують виразкові хвороби шлунк, коліт, атонію кишечнику.

 Відвар із плодоніжок ягід - сечогінний засіб, що використовується при лікування нирок.
А листям і плодоніжками вишні лікують такі небезпечні хвороби, як гепатит, гепатохолецистит, жовчокам'яну хворобу, дискинезію. Ефективним кровоспинним засобом при надмірних менструаціях, носових кровотечах є настій з них.

 І окремо - про вишневі кісточки.
У них міститься гіркий на смак глікозид амігдалін. Сама речовина здоров'ю не загрожує. Та, крім нього, є ще одна речовина - фермент амігдалазу, під дією якого амігдалін розщеплюється на глюкозу, бензальдегід та синильну кислоту, яка становить небезпеку для  здоров'я.

Передруковано з газети " Порадниця" від 8.06.2000, автор Тетяна Прудка.








1 коментар:

  1. Доброго дня, Юлічка!Дуже добре тебе памятаю і мені дуже приємно, що ти мене впізнала! У мене є ще декілька тематичних блогів на цій платформі. Памятаєш, на 3-му курсі у нас була конференція по хутру. Її готували Катя, Вася, Дарина, Галя і інші. Дещо я вже опублікувала у блозі "Історія хутрового одягу", дещо чекає своєї черги. Я вже не читаю цю дисципліну, а матеріалу назбиралося багато, може комусь пригодиться.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...