14 лютого, 2013

Прабабуся міксера / Прабабушка миксера

Починаючи з середини січня  і десь до половини лютого біля смітників  бачимо викинуті ялинки. Ще декілька днів тому, вони тішили нас яскравими іграшками, гірляндами і вогнями, наповнювали кімнати ароматом лісової свіжості, дарували свято для нашої душі...

Декілька десятиліть тому, у прикарпатських селах і містечках, використані ялинки продовжували своє існування у цікавих, на мій погляд, і корисних кухонних прспосібленнях.

Начиная с середины января и где-то до середины февраля возле мусорок видим выброшенные ёлки. Ещё несколько дней назад, они радовали нас яркими игрушками, гирляндами и огнями, наполняли комнаты ароматом лесной свежести, дарили праздник нашей душе...

Несколько десятилетий назад, в прикарпатских селах и маленьких городках, использованые ёлки продолжали своё существование в интересных, на мой взгляд, и полезных кухонных приспособлениях.

У нашій родині, скільки себе пам'ятаю, ще до ери міксерів і кухонних комбайнів, бабуся, мама, тітка  для приготування їжі  використовували нехитрий  девайс, який називають колотівця, і   який значно пришвидшує процес готування омлету, налисників, млинців, картоплі-пюре, гоголя-моголя, польського борщу.  Вони були різних розмірів і мали різне призначення. Найменші використовувалися для збивання одного яйця у горнятку, великі для приготування картоплі-пюре.
Пік їх виготовлення (колотівець) якраз приходився на той час, коли різдвяні ялинки, відслужили свою роль, і їх потрібно було викидати. Вистругували колотівці,  чоловіки лишень за допомогою гострого ножика. Та і не складно це.  Треба акуратно зняти ялинову кору зі стовбура і гілочок, і вкоротити гілочки, до потрібної довжини, зазвичай це 2-3см. Вийде довга паличка з зубчиками.
Опустивши колотівцю зубчиками в посудину, паличку крутити в долонях, так, як при видобуванні вогню. Раз-раз і омлет збитий, причому не гірше ніж міксером.
В нашей семье, сколько себя помню, ещё до эры миксеров и кухонных комбайнов, бабушка, мама, тетя для готовки еды использовали нехитрый девайс, который называют колотушка, и который значительно ускоряет приготовление омлета, блинчиков, картошки-пюре, гоголя-моголя, польского борща. Они были разных размеров и имели разное предназначение. Самые маленькие использовались для взбивание одного яйца в чашке, побольше для приготовления картофельного пюре.
Пик их изготовления (колотушек) как раз попадал на то время, когда рождественские ёлки, отслужили свою роль, и их нужно было выбрасывать. Выстругивали колотушки, мужчины только при помощи острого ножика. Да и не сложно это. Нужно аккуратно снять кору со ствола и веточек, и укоротить веточки, до нужной длины, обычно это 2-3 см. Получится длинная палочки з зубчиками.
Погрузив колотушку зубчиками в емкость, палочку крутят в ладошках, как при добывании огня. Раз-два и омлет взбит, причем не хуже, чем миксером.

Моїм колотівцям біля 30-ти років, у більшої повністю відламався один зуб і паличка якось зламалася, я її склеїла. Тепер,  бережу, їх як пам'ять про останню справжню різдвяну ялинку у рідному домі,  про дорогу людину, яка їх змайструвала...

Моим колотушкам около 30-ти лет, у большей полностью отламался зубчик и однажды сломалась палочка, я ее склеила. Теперь, берегу, их как память о последней настоящей рождественской ёлке в родном доме, о дорогом человеке, который ее смастерил....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Запрошую почитати:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...