06 березня, 2018

Айвовий лікер

Якогось холодного осіннього дня поверталася з роботи, як завжди вирішила забігти у магазин прихопити щось на вечерю.

Недалеко від входу в магазин зазвичай виникає невеликий стихійний базарчик на якому дачники і бабусі продають плоди своєї праці.

Одна з таких бабусь продавала айву. По її змерзлій, зсутуленій фігурці було видно, що бізнес не надто процвітає. Коли бачу таких бабусь, стараюся в них купити щось, навіть якщо воно мені не конче потрібне.  Запримітивши її вирішила, що коли вийду з магазину, а бабуся ще буде стояти з айвою, то  куплю  ту айву, хоча навіть не знаю для чого вона мені..

Так і сталося. Вийшовши купила останні 2 кг айви. Якби не моя печія, від варень і цукру, то зварила б айвове варення. Але, зварити і поставити на поличку в шафці не хотілося. Кілька штук використала додаючи до компоту, чаю, і тушкованого м'яса. А що робити  з рештою?
В одному французькому блозі знайшла рецепт айвового лікеру.

Лікер:
1 кг айви
300 г цукру
1 зірочка анісу
1 літр горілки міцності 40-45 градусів.

Айву помити, обсушити, видалити пошкоджені ділянки. Я потерла на грубій терці айву разом зі шкіркою і насінням якраз було 1 кг, пересипала у 3-х літрову банку додала цукор, аніс усе залила горілкою, і закрила звичайною пластиковою кришкою.
Як радить автор у перший тиждень двічі на день струшувала банку. Потім струшувала банку коли не забувала це робити. Десь через тиждень горілка пожовтіла, а айва стала майже коричневою. Банка  стояла у кухонній шафці. Автор радить через місяць процідити через густе сито, або тканину. Я проціджувала майже через два місяці, по тій причині, що забула про нього. Проціджувала через 4 шари марлі, треба було марлю мабуть скласти в 6 шарів, бо коли пляшки постояли, на дно випав осад, але на смак це не вплинуло.
Вийшов дуже смачний.  Пригощала ним друзів і колег по роботі. Дуже усім сподобався.

Дякую автору за чудовий рецепт.
Merci, Françoise !


Джерело рецепту


8 коментарів:

  1. Таня,

    Ничего себе! Ты так смело решилась на изготовление домашнего ликёра! Да ещё из такого фрукта! ;) Браво!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Таня, было два варианта использования этого фрукта:
      первый - дождаться пока сгниет и с чистой совестью выбросить его в мусор, и второй вариант - попытаться как-то применить его с пользой. Варианты добавления во всевожможные блюда были испробованы и не всегда удачно. Самый удачный вариант - добавлять в компот и чай. За две недели этот вариант надоел ((((
      Довольная, что рецепт действительно вкусный. Напиток получился очень нежный, легкий и ароматный, что было для меня сюрпризом.
      И замерзшая бабушка ушла домой ...

      Видалити
    2. Таня,

      Я вот подумала, что ликёр у тебя вкусный получился потому, что ты сделала хорошее дело-купила айву у замёрзшей бабушки.

      Видалити
  2. Треба ще знати сорт айви, є такі пахучі, а після термічної обробки все духм‘яне зникає. А рецптик десь запишу собі в записник, пригодиться. Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Що за сорт не знаю. В компоті і в інших стравах була не дуже пахуча, вірніше пахла лише до термообробки. А у цьому лікері розкрила усі свої таємниці. Дуже приємної нотки також додала зірочка анісу.

      Видалити
  3. Никогда не пробовала! Вот, наверное, вкуснятина. Я обожала бабушкино айвовое варенье.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мне очень понравился вкус. Осенью опять буду готовить ))) а от варенья, любого, у меня изжога ((

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...