28 травня, 2018

Замосць, Холм. Частина 1. Замосць

Продовжую подорожувати східною Польщею. Цього разу 26.05 в програмі було відвідання міст Замосць і Холм. Це одноденна поїздка, від турагенції Андреоллі-тур. Мені дуже подобаються їхні одноденні авторські маршрути, а ще чудово що у мене є біометричний паспорт і діє безвіз. 

Зі Львова ми прямували на північний-захід милуючись за вікном автобуса пейзажами українського Розточчя, а після перетину кордону польським Розточчям. Розточчя - це природній горбистий масив через який проходить вододіл між Чорним і Балтійським морями. Шкода, що не було можливості зробити фотографії з вікна автобуса, так як вікна у ньому були затемнені, що зручно в сонячний день, але не підходить для фотографування.

Проходження кордону Рава-Руська-Гребенне трохи розчарувало, так як витратили на перехід біля 4-х годин. Тішить те, що за усю подорож це був лише один неприємний момент!
Але, 130 км подолано (віддаль від Львова) і ми в Замості.

 Замосць зустрів нас біля Львівської брами, та, втім, де він міг нас зустріти коли ми їхали зі Львова :) .  Справа мури оборонного бастіону, зліва Костел Благовіщення Діви Марії. Збудований в 1685 році   монахами-францисканцями. Був на той час найвищим і найбільшим храмом у місті. За своє життя костел мав складну історію і різне використання: костел, військовий магазин,  госпіталь, військова казарма, Рада графства, Музей кіно, Художнє училище. в 1993 році його викупив орден монахів-францисканців, які проводять його відновлення і реконструкцію.
 


Костел святого Миколая.















Кілька фото міського пейзажу :) Зліва елегантний 4-х поверховий будинок збудований 1910-11 роках в якому вперше в історії Замості було проведене центральне опалення тому містяни називають його "централька". Внизу колишній монастир і костел сестер-кларисок. Зараз музична школа і концертний зал.




Фонтани на площі Водний ринок - рай для дітей в жаркий день.










 

Площа Водний ринок  з іншого ракурсу.
У Замості є три площі ринок : Великий ринок, Водний ринок і Сольний ринок.














 
Площа Великий ринок. Вона не просто велика, вона величезна 100х100 метрів в обрамленні з різнокольорових будиночків.








 

 
 
Ратуша збудована в 16 столітті. Використовується за своїм первинним призначенням - тут працює міський уряд, а на першому поверсі  зліва знаходиться інформаційний центр для туристів.
  
З 25 по 27 травня в місті проходив фестиваль "Штурм фортеці Замосць" тому ми часто зустрічали різних історичних персонажів.




















Памя'тник засновнику міста Яну Замойському, за пам'ятником палац Замойських. 
Місто  було побудоване у чистому полі італійським архітектором за  рекордно короткий термін - 20 років. Якщо подивитися на план міста то своїми обрисами і розміщенням будинків, вулиць, бастіонів нагадує людське тіло - таким має бути планування ідеального міста, і саме таким його хотів бачити його засновник. А ще він хотів щоб його місто за архітектурою, за надійністю і могутністю оборонних споруд перевершило Краків  який він дстрашенно не любив! В полудень на вежі Ратуші сурмить сурмач і сурмить він лише на три сторони світу, оминаючи сторону Кракова така сильна неприязнь була у Яна до нього.  Сучасним мером міста є нащадок його засновника - Мартін Замойський . 

Синагога збудована 1610-1620 роках.
У березні 1871 року у місті Замосць у єврейській родині народилася Роза Люксембург.







Ще кілька міських пейзажів :

 
Площа Ринок Сольний 

Міський пейзаж. 

 
 Внутрішні інтер'єри Катедрального собору
 

Сонячний годинник у дворі Катедри. Звірили свої гаджети - усе правильно 12.30 :)



Брама Щебреська. Збудована 1603-1605 роках. Зараз в ній розміщений джаз клуб "Кощ" . 








Старе місто гарне своєю архітектурою, сакральними спорудами з вишуканою архітектурою і багатими внутрішніми інтер'єрами, дуже компактне.  Після оглядин більшості архітектурних перлин  міста у групи був час на особисті прогулянки і обід.
У цій подорожі моєю метою було не тільки розглядання пам'яток архітектури, але і дуже важлива зустріч.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...