06 серпня, 2010

Чай: унікальні та універсальні ліки

Чай чудовий напій. Поціновувачі чаю можуть багато розповісти не тільки про його дивні смакові якості, але і про численні цілющі властивості. Склад чайних компонентів дотепер повністю не відомий. Відомо лише, що в маленькому чайному листочку міститься до 300 різних елементів,  найважливіші з яких - кофеїн, танін, ефірні олії й вітаміни.

Річ у тому, що на склад і цілющу силу чаю впливають безліч чинників: технологія виготовлення продукту й місце виростання чайного куща, коли й яку погоду збирали листки, скільки сонячних днів було у році й багато чого іншого.  Не кажучи про те, що чай треба вміти заварювати.

"Правильний"  чай допоможе вам підтримувати свій організм у тонусі, а імунітет - здоровим.
Незважаючи на те, що в чайному листку міститься утроє більше кофеїну, ніж у кавових зернах, дослідження показують, що вміст кофеїну в чаї не призводить до погіршення здоров'я завдяки його сполученні із поліфенолами.



І зелений, і чорний чай містять поліфеноли - білкові сполучення, які мають антиоксидантні властивості, тобто здатність запобігати взаємодії вільних радикалів і молекул ДНК, відвертаючи перетворення нормальних клітин  у ракові. Але в чорному чаї їх міститься менше, ніж у зеленому. Лише одна чашка зеленого чаю містить 10-40 мг поліфенолів.

Порівняно з іншими різновидами чаїв, правильно приготований зелений чай має велику фізіологічну активність. Ві має унікальний вміст вітамінів, мікоелементів, мінеральних і живильних речовин (скажімо, рослинних білків). До  того ж у зеленому чаї вітаміну С вдвічі більше, ніж у чорному.

Вміст білків багато в чому залежить  від сорту чаю і коливається від 15% до 25%. Білки чаю дуже живильні. Деякі дослідники їх порівнюють навіть із білками бобових культур.
Вітаміни С, В1, В2,В3, Е, F, РР, які входять до складу зеленого чаю, зміцнюють стінки судин, тонізують м'язи серця. Відомо, що таніни, які містяться у чаї, нормалізують роботу травного тракту й допомагають краще засвоювати вітамін С.

Чай містить такі цінні елементи, як марганець, цинк, калій, магній і таким чином дпомагає підтримувати щоденний баланс мінеральних речовин в організмі.
Завдяки вмісту йоду й міді, чай має сильну антибактеріальну дію. Цинк, який входить до складу зеленого чаю, має антиканцерогенну властивість. При позивах нудоти, при морській хворобі можна пожувати листки сухого зеленого чаю. А ще чай - краще джерело фтору, який необхідний для того, щоб кістки були міцними й здоровими.
Чай допоможе вам боротися з вірусами й запобігти застуді. Давно відома й потогінна дія чаю. Полоскання горла багатим на ктехін зеленим чаєм - чудовий засіб профілактики повітряно-крапельних захворювань. Чай успішно бореться зі шкідливими бактеріми ротової порожнини, знижуючи ризик пародонтозу.
Дубильні речовини, які містяться у чаї, безпосередньо впливають на центральну нервову систему й головний мозок, прискорюють процес кровобігу й обмін речовин, не роблячи при цьому  негативного впливу на роботу серця.
Майже третину чаю становить дубильна речовина танін, основним компонентом якого є катехін. Із древніх часів катехін застосовували в медицині для боротьби з вірусами, бактеріями й іншими патогенними мікроорганізмами. завдяки катехіну зелений чай має антитоксичну дію - сполучаючись зі шкідливими для організму металами (свинець, хром, олово тощо), розчиняє їх.

Зелений чай перешкоджає старінню. Його регулярне вживання знижує рівень холестерину й надлишковий рівень тромбоцитів у крові, перешкоджає звуженню судин, запобігаючи атеросклерозу, виникненню інфарктів й інсультів.  Чай ефективний при гіпертонії. Перешкоджає виникненню цукрового діабету.

Чай не тільки регулює діяльніст кишківника. Катехіни чаю разом із пектинами зв'язують у кишківнику людини деякі шкідливі продукти обміну. Цей факт використовують у комплексному  лікуванні колітів, при харчових отруєннях і при таких шлункових хворобах, як дизентерія, холера й виразка.

Теофіліни, які містяться у чаї, знімають бронхіальні спазми й мають хорошу сечогінну дію, що сприяє виведенню з організму зайвої рідини (використовують при захворюваннях серця, печінки, нирок, які супроводжуються утворенням набряків).

Крім того, вченим Токійського університету вдалося виявити  в зеленому чаї молекулу, властивості якої дозволяють  перешкоджати поширенню вірусу СНІД в організмі. Виявлена  в зеленому чаї речовина обволікає уражені клітини й перешкоджає подальшому поширенню інфекції. Залишилося лише перевірити, чи здатний виявлений хімічний елемент зеленого чаю перешкоджати потрапляння вірусу в організм.

Пектини, які містяться у чаї, також мають безліч цілющих властивостей - поліпшують обмін жовчних кислот, нетралізують токсичність, а також побічні ефекти антибіотиків.

Пектини ж сприяють підтримці в тканинах тургору - внутрішнього тиску живої клітини, знижуючи процеси розпаду, зів'янення й старіння клітин.

Загалом, чай благотворно впливає на всі органи - починаючи від волосся і закінчуючи серцевим м'язом. Недарма на початку своєї довгої історії чай використовували винятково як ліки.










Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...