19 червня, 2017

Ланьцут і Жешув

Інколи бувають такі ситуації що хочеться якось себе потішити  і дати своєму організму трохи релаксації після напруженої праці. Останній тиждень був напруженим і дуже довгим, але це завжди так в кінці навчального року.
А ще у п’ятницю отримувала паспорт з візою у консульстві. Глянувши в який була дуже розчарована. Мені відкрили візу на 78 днів і лише на півроку, хоча попередня була піврічна і на 90 днів. Але, менше з тим.
Стара віза дійсна до 23 червня залишаються ще кілька днів щоб скористатися, а, заодно, і трохи розвіятися. На щось грандіозне і довге, ще не час, бо до відпустки ще два тижні, значить, треба коротке, цікаве і бюджетне.
Таким виявився тур одного дня до Ланьцута і Жешува який я придбала у п’ятницю після обіду, а виїзд в суботу о 6 годині ранку )))).
Не буду описувати сумне - переїзд через кордон, який розтягнувся майже на три з половиною години.  Віддаль від Львова до Ланьцута 153 км, які можна здолати не поспішаю і без перешкод за дві години. Але,  не буду про сумне.

Отже, приїхали в Ланьцут для відвідин замку Любомирських та Потоцьких ХІІ ст.
Містечко виявилося дуже приємним, чистим та охайним, добре підлаштованим під туриста, яке зустріло на картою міста з вказівкою усіх пам’яток і цікавих місць.

Ми прямуємо до мети нашого візиту - замку.
Замок оточений, крім фортифікаційних споруд: муру у вигляді пентаграми і сухим глибоким і широким ровом, чудовим старовинним парком . Власне, поки  йшли до входу у замок любувалися віковими деревами.


І ось він замок.
Дальше просто будуть фотографії. Чесно, не запам’ятала усієї інформації яку розповідала екскурсовод. Починаючи з ХІІ століття і до початку ХХ у замку жили і гостювали багато визначних для історії осіб. Історія замку тісно пов’язана з сім’єю графів Потоцьким, замок яких також є у Львові, а ще один з Потоцьких заклав дивовижний парк "Софіївку" в Умані.
 Бачивши перед тим кілька замків на Луарі, мене вразило багатство інтер’єрів цього замку. Це неймовірно, що вони благополучно пережили дві війни і радянський період.
Предмет інтер’єру у формі груші на верхній фотографії -  шафа для одягу, внизу комоди виготовлені французькими майстрами.

 На верхній фотографії венеціанська люстра. Та, втім, майже усі люстри - венеціанські.

Замковий театр на 80 глядачів :
 Апартаменти у східному стилі:

Зимовий сад :
 Кущ рожевих троянд у центрі  фотографії вище пам’ятає останніх господарів замку, йому понад 100 років!
 Ще кілька фотографій парку:
Дальше, ми відвідали возовню і конюшню. Коней тільки два, але дуже гарні і можна замовити прогулянку на екіпажі.
Возовня,  у якій зібрано величезну колекцію різних екіпажів, карет, бричок. На цьому місці, від надмірної праці, мій фотоапарат не витримав навантаження і розрядився....  Шкода... завершився наш візит у возовню, біла екіпажу, який впізнають усі любителі польського кіно :
Фільм "Ва-банк".

Дальше, група пішла обідати, а моя сусідка по автобусу запропонувала подивитися експозицію галереї сакрального мистецтва, яка не входить в обов’язкову програму туру, за що я їй дуже вдячна.
У галереї зібрані ікони, вівтарі і  предмети церковного вжитку з  православних і греко-католицьких  церков тих  сіл, мешканці яких, українці за національністю,  були виселені  в інші місця внаслідок операції "Вісла" і інших спецоперацій в 1945-48 роках.
Ось кілька фотографій зроблених телефоном :

Надіюся, що я сюди ще повернуся....
Дальше ми поїхали в Жешув.
 Продовження буде.



8 коментарів:

  1. От вміли раніше будувати! Стоїть віками і око милує:)
    Так, фотоапарати мають таку особливість - розряджатися на самому цікавому місці:))) Маю теж такий досвід:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, стіни стоять з ХІІ століття, але кожен новий господар (з родин Любомирських і Потоцьких), цього замку робив реконструкції і у 19 столітті у замок провели електрику, водопровід. Була приємно здивована облаштуванням ванних кімнат.

      Видалити
  2. Відповіді
    1. У цей замок не впускають поодиноких туристів, тільки групою на визначену попереднім замовленням годину. На кордоні нас довго тримали, і ми дуже переживали що не встигнемо приїхати до часу нашої екскурсії. Мене трохи зачепив той момент, що у них немає україномовного екскурсовода, прийшлося слухати екскурсію російською мовою(((

      Видалити
  3. Таня,

    Правильное решение! Путешествие, пусть и короткое,-верный способ отдохнуть и отвлечься от повседневных хлопот.

    Я тоже люблю по замкам гулять и мечтать ;)

    Жду продолжения!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Спасибо за поддержку! Сегодня на работе была как новая копейка.
      Там как-так организован осмотр, что не очень-то и помечтаешь - на экскурсию отведено 2 часа, а интересностей не успеваешь голову поворачивать за экскурсоводом. Впрочем, возможно, это по суботам такой график. Хорошо, что группа была маленькая всего 19 человек.

      Видалити
  4. Мені подобаються не тільки замки, а й ще от такі пости, коли люди пишуть своє відношення і емоції.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Наталю ! Замок надзвичайно гарний ! У мене стільки позитивних емоцій після цієї спонтанної подорожі !
      Дуже сподобалося, що вона на один день. Прийшла до висновку що про подорожі треба писати зразу, коли ще свіжі емоції, бо з часом враження забуваються.

      Видалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...