05 липня, 2018

Бубрка, Сянок. Частина 1. Бубрка. Музей нафти.

Відпустка розпочалася з подорожі. 
Продовжую знайомитися з нашими західними етнічними землями. Цього разу подорож пролягала  північними схилами Карпат які називаються  Бещади з польської сторони, а з української сторони кордону ці гори називаються Бескиди.
Це пограниччя між західною Бойківщиною, Лемківщиною і Надсянням. Етнічна культура лемків і бойків тісно переплелася у цій місцевості: подібна архітектура, типи побудови і планування домів і господарських прибудов, церков, подібний одяг,  подібна говірка,  подібна доля людей. Звичайно, в довоєнний час це було більш виражено, бо в післявоєнний час 1944-51 роки українці були виселені з їхніх прабатьківських земель: кого в західну Польщу, на колишні німецькі території, кого на схід і південь України, кого у Сибір...
Операція "Вісла", операція "Захід", демаркація кордонів, обмін територіями...
Розпочалася наша подорож рано-раненько о 5 годині був запланований виїзд зі Львова. Цього разу ми прямували на південний-захід Львівщини на прикордонний перехід Смільниця-Кросьценко.
Автобус бадьоренько біг непоганою трасою до Старого Самбора, а вже  після нього дорога   не була такою оптимістичною. 
 

Пейзаж також поступово змінювався, починаючи від Старого Самбора око все частіше впиралося в гористий горизонт, а дорога то повертала вправо-вліво, то  піднімалася  опускалася, за вікном автобуса миготіли різноархітектурні будиночки і будинки міст і сіл Львівщини.



 


Черга на кордоні була не велика. На проходження кордону витратили усього 1,5 години, що не могло не потішити.
Перетнувши кордон рушаємо дальше. 

З вікна автобуса вдалося сфотографувати, мабуть, 100-річну хату. По дорозі зустрічалися кілька разів такі доми, але з вікна автобуса не завжди вдаються фотографії.
Надіюся, ще якось потрапити за той ліс, що на задньому фоні фотографії. 


Наш шлях лежав до села Бубрка, де розміщена найстаріша в світі нафтова свердловина. Втім, свердловиною її складно назвати, так як була викопана вручну, і на перших порах нафту з неї добували так як витягують воду з колодязя.




Початок екскурсії.






  



















   Зліва погруддя засновника копальні Ігнація Лукашевіча, а справа монумент присвячений  заснуванню нафтового промислу збудований на кошти Лукашевіча.                                                                                                                        
 Неймовірно гарна природа навколо, а повітря свіже, наповнене запахами хвої.
Це, власне, оця найперша копальня нафти викопана Лукашевічем і його друзями.
Ось вона, нафта, булькоче :) :

  Першовидобувачі нафти витягували її відром наверх і зливали в ємність, для подальшого транспортування до місця переробки.
 
З відра виливали її в цей жолоб по якому вона стікала в ємність.








Дуже цікавим і неординарним виявився музей Лукашевіча як, власне, і сам Ігнацій Лукашевіч.

Винахідник гасової лампи, батько нафтового промислу в Прикарпатті, довгий час жив і працював у Львові. За освітою фармацевт, хімік. Разом з Яном Зегом вперше, у львівській аптеці "Під золотою зіркою" здійснили фракційну перегонку нафти в результаті чого отримали нафтовий дистилят - гас, який можна було безпечно використовувати у лампі. Їм також належить винахід 1853 році, безпечної, безкіптявої лампи. 
З 1853 року він поселився в селі Хоркувка недалеко від Бубрки.
На території музею розміщений також будинок Лукашевіча, де були обладнані хімічні лабораторії і знаходився його кабінет.
 
 Колекція гасових ламп. 





Оглянули кузню, а також вже більш сучасні пристрої і механізми для викачування нафти.
Як годиться зробили групове фото на пам'ять:



По завершенні поїхали обідати в Сянок і там продовжили наш екскурсійний день.

Частина 2. Сянок

15 коментарів:

  1. Стільки нових назв і взагалі цікавої інформації! Дуже радію, що люди почали відпустку проводити не тількі на морі, а там де знання поповнюються, де фантазія запалює уяву.

    ВідповістиВидалити
  2. Наталю, тільки сьогодні знайшла коментар . (((((
    Безвіз - це круто !!!! купив квиток чи тур і їдеш. Почуваєшся ЛЮДИНОЮ.
    Море це також класно! Тим більше , що морів є у світі на різні смаки : Чорне, Біле, Червоне, Коралове, Жовте, зелене... )))) Мені найбільше щастило з відпочинком на зеленому морі ))))

    Поїздки по наших етнічних землях мене дуже захоплюють і розчулюють. Не знаю, можливо це мені передалася енергетика моїх близьких, яким прийшлося покинути цю землю назавжди. Шкода, що мої мама, тітка і дядько не дожили до можливості без зайвих заморочок відвідати свою БАтьківщину (((

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А моя сестра була на Чорному морі - у Болгарії, їй сподобалось.

      Видалити
    2. Мої знайомі, також, відпочивали в Болгарії, повернулися з гарними враженнями. Тепер і я хочу туди.

      Видалити
  3. Татьяна, какая же я тёмная! Сколько всего узнала! Большое спасибо.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Додо, извините, что поздно отвечаю, только недавно вернулась с отпуска.
      Хоть я, вроде как бы местная :))), тоже было много открытий в этом туре.

      Видалити
  4. Я бачу, що майже всі люди забулися про блоги? як зупинилися в 2018 році. - Чому? (Я також мовчала, мені не дуже сподобається ця платформа, якась вузькопрофільна, мало можливостей, ні музіку не вставити, ні швиденько діалог в формі чата розпочати. Гадала, что з G+ і блоги закриють, потім щось сталося з налаштуванням - не могла коменти оставляти). Тетяна, відгукнись!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Відгукуюсь з величезним запізненням ! Цього року мала цікаві подорожі, але щось не пишеться... ситуація в країні така дивна....

      Видалити
    2. То напиши про ситуацію в країні, який погляд на все зараз. Це буде цікаво і пізніше прочитати, коли знову все зміниться. А що до подорожей - зроби нотатки, подробиці по нотатках згадаєш пізніше.

      Видалити
  5. Недавно в фб натрапила на мем на якому зображено фото з фільму "Весілля в Малинівці" і підписано :"Виявляється, що це був документальний фільм".
    За останніх неповних 15 років :
    2005, Ющенко - вектор на захід,
    2010, Янукович - вектор на схід,
    2014, Порошенко - вектор на захід,
    2019, Зеленський - вектор на схід.....

    ВідповістиВидалити
  6. Ніяк не долізу до компа, а через айпед чомусь акаунт не показує з тих пір як G+ вимкнули. Прочитала і гірко так подумала: живете як в Америці, там також то демократи, то республіканці. Таню, після вектора на схід з Зеленським буде сектор на захід з кимось іншим.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталю, у мене чомусь не приходять повідомлення про коментарі на пошту.
      Після вектора Зе - незалежної України може НЕ стати ....(((
      На всіх ключових посадах у ВР і уряді шкільні друзі, актори і родичі акторів 95 кварталу ((((
      Він не є самостійним, незалежним політичним діячем, ним керують і, на жаль, не на користь України (((

      Видалити
    2. Треба мабуть галочку ставити "Сповістити мене" до відправлення коменту, справа знизу. Чи у налаштуванні подивитися.
      Таня, я дуже багатьох людей запитувала кого будуть вибирати - одна знайома написала Порошенка, інші, і їх була велика більшість, вибирали Зе. Ми не вірили що люди можуть такий вибір зробити, до останньої хвилини гадали що це жарт. Гіркий якийсь жарт. Я бачу трохи позитиву: кого вибирали, все демократично, того і маєте. Я бачу, що команда змінилася повністю, правда шило на мило. Геть ті пішли, які на Майдані були голими "героями", а як дорвалися до кормушки, то і на мерседеси в Раді заробили. Я бачу що долар падає, заробітчани ниють, що працюють, а заробітки не ті, якщо переводити на гривни. Може вони повернуться в Україну. А Зе може не встигне зовсім продатися? У нього не багато часу. Дасть Бог не встигне. А політики вони всі тільки маріонетки.

      Видалити
    3. Та ніби усюде де треба поставила галочки, але то таке, ще тиждень і попробую спокійно розібратися з проблемою.
      Вибір зробили дуже дивний ...
      Реформи за 5 років провести не можливо. Приклад - Польща. У дилетанта Валенси був професіонал Бальцерович і у всіх поляків було велике бажання відірватися від радянського союзу і Росії. Що вони з великими труднощами зробили. Але! зробили! і зараз живуть заможно.
      Чому ти пишеш що у зе небагато часу? Він обраний на 5 років !
      І Верховна рада також на 5 років.
      В попередня рада була більш проукраїнською і професіональною.
      Зараз майже щодень якісь зашквари "слугами народу"....
      Кілька днів тому у Бахмуті побили до смерті волонтера за укоаїнську мову.

      Видалити
  7. Ну... вже пів року пройшло, залишилось 4,5, він ще не розгойдався щось робити. Втомлений та переднапружений скрізь з'являється. А народ біля нього: взявся за гуж - не кажи що не дуж. От так і пройдуть всі останні 4,5 роки. Але ж ти права, за 4,5 роки можна і дров наламати, і всі це відчувають, у підтримку цієї тези сьогоднішня демонстрація. При Порошенку я казала, що мені не достатньо інформації, а при Зе, то зовсім чорна дірка, одні догадки про те що робиться.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...